DOELGROEPEN
Scouting
Ga je met scouting op weekend of een week op kamp, dan moet er gekookt worden voor een groep met aantal leiding en veel kinderen. Sommige groepen nemen specifiek kookstaf mee, bij andere groepen is de leiding zelf verantwoordelijk voor het eten. Als er kookstaf is, dan kunnen de recepten over het algemeen wat moeilijker zijn dan wanneer de leiding tussen de activiteiten door ook voor de inkopen en het koken moet zorgen. Afhankelijk van de accommodatie zijn de mogelijkheden soms ook beperkt. Is er een gebouw met een keuken of moet je die zelf pionieren op het kampeerveld? En hoeveel kookgerei heb je tot je beschikking?
Bij grote groepen kinderen heb je vaak het probleem dat niet iedereen alles lust. De macaroni smaakt anders dan die van thuis en tsja, thuis eten ze hun bord ook al niet altijd leeg… Hoe streng je hiermee omgaat kun je met de leiding bespreken. Ik ben bij kampen mee geweest waarbij de kinderen ieder 1 ‘bah-bon’ kregen. Als er een avond iets op het menu stond dat ze echt niet lusten, dan mochten ze de ‘bah-bon’ inleveren en in plaats van het gerecht gewoon een boterham smeren.
Ook heb ik meegemaakt dat je van alles op je bord in ieder geval 3 happen moest nemen voordat je de rest mocht laten staan. Enfin, er zijn meerdere mogelijkheden om kinderen toch te laten eten.
Laat kinderen die hun bord niet leegeten liever niet aan tafel zitten als de rest wel van tafel mag. Een kamp is toch vooral om samen gezellig te kunnen spelen, dus op deze manier straffen is dan niet echt leuk. Een kind kan best een avond zonder eten als het echt niet wil. Bewaar desnoods een portie. Als het kind later klaagt dat het honger heeft, dan kun je dit alsnog opwarmen.
Kies qua menu voor niet te uitheemse recepten. Als er iedere dag iets vreemds op het menu staat, dan zijn kinderen vaak geneigd om dit niet te lusten, gewoon omdat ze het niet kennen. Zorg bijvoorbeeld voor keuze door meerdere gangen te serveren of steeds keuze te geven. “Wil je doperwtjes, worteltjes of wil je een mix?” geeft de kinderen zelf meer zeggenschap dan wanneer je gewoon een portie groenten op hun bord kwakt. Als je een tafel maakt waar het eten als buffet op staat, dan kan de leiding/kookstaf als opscheppers achter deze tafel staan. Zo kun je wel in de gaten houden dat er overal voldoende van wordt opgeschept. Ook bij een salade kun je de ingrediënten (sla, tomaat, komkommer, kaas, croutons, etc) allemaal in losse bakjes neerzetten. De kinderen kunnen dan zelf kijken welke groente ze willen hebben of welke dressing ze nemen.
Een goede manier om groente en fruit in de kinderen te krijgen, is om dit vooraf door de soep te pureren of achteraf in het toetje te stoppen.