DIEETWENSEN
Vetarm
Als je voor een groep kookt dan kunnen daar mensen in zitten die aangeven dat ze vetarm moeten of willen eten. Dit kan te maken hebben met een vermageringsdieet dat deze persoon volgt. Ook krijgen mensen om medische redenen het advies om vetarm te eten, bijvoorbeeld bij een hoge cholesterol. Deze dieetwens heet niet vetvrij, omdat in bijna alle voedingsmiddelen vet zit en we vet ook nodig hebben als brandstof.
Er zijn verschillende soorten vetten, en niet allemaal zijn ze even slecht. Verzadigde vetten zijn vetten die veel voorkomen in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel. Deze vetten hebben de meeste negatieve invloed op de cholesterol.
Daarnaast zijn er onverzadigde vetten, zowel enkelvoudig als meervoudig. Deze worden vaak aangeduid als de betere vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in noten, pinda’s, olijven en avocado’s. Meervoudig onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in plantaardige olie en (vette) vis. Deze vetten hebben vaak een positieve uitwerking. Mensen die om gezondheidsredenen vetarm eten, eten deze vetten juist wel (maar wel met mate). Op het etiket van een product staat altijd aangegeven hoeveel vet het bevat en hoe dat over de verschillende vetsoorten verdeeld is.
Overleg met degene die vetarm wil eten welke producten hij graag wil eten. Of leg je menu aan hem voor zodat hij zelf kan aangeven of er iets voor hem bij zit. Zo weet je zeker dat je niet voor niets aangepaste ingrediënten koopt of klaarmaakt.
Een hoop producten met (verzadigde) vetten kun je in een magere variant kopen. Denk hierbij aan:
- Magere melk, yoghurt en kwark
- Magere (geiten)kaas of Hüttenkäse
- Mager vlees (filet en ribstukken)
- Mager vlees van gevogelte
- Op sommige vleessoorten wordt ook de aanduiding ‘mager’ aangegeven, maar dit betekent niet altijd dat het vetarm is. Als die vleessoort uit zichzelf erg vet is, dan betekent de term ‘mager’ alleen dat hij minder vet bevat dan het origineel. Gehakt is zo’n voorbeeld dat veel vet bevat (varken vaak meer dan rund). Als we mager rundergehakt nemen, dan kan dat (volgens de warenwet) nog steeds 15 gram vet per 100 gram gehakt bevatten. Ook (gedroogde) worsten en hammen kunnen veel vet bevatten. Je kunt in sommige recepten de hoeveelheid vet drastisch verminderen door bijvoorbeeld het vlees weg te laten of te vervangen door peulvruchten of vegetarisch gehakt.
In vis zitten veel onverzadigde vetten, dus meestal kan dit wel gegeten worden in een vetarm dieet. Uitzondering hierop is paling.
Let bij de bereiding van de vlees en vis ook op bereidingswijze. Het product waarin je bakt kan ook weer verzadigde vetten bevatten. Gebruik ook geen gepaneerde producten als schnitzels of vissticks, deze nemen bij de bereiding extra vet op. Er zijn voldoende bereidingswijzen waarbij geen vet nodig is, denk bijvoorbeeld aan gegrild vlees of gepocheerde vis. Mocht dit in je receptuur passen, dan hebben die bereidingswijzen natuurlijk de voorkeur.
Producten waar van nature geen of weinig vet in zit:
- Groente en fruit
- Geulvruchten
- Aardappelen
- Rijst
- Pasta
- Diverse azijnsoorten
Ben je op zoek naar vetarme catering? Neem dan contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring met verarm koken.