DIEETWENSEN
Suikervrij
Iemand die aangeeft dat hij suikervrij eet, bedoeld hiermee vaak dat hij geen geraffineerde suiker eet. Geraffineerde suiker is suiker waar door een aantal bewerkingen alle voedingsstoffen uitgehaald zijn. Een aantal voorbeelden van geraffineerde suiker zijn kristalsuiker, witte en bruine basterdsuiker en poedersuiker. Geraffineerde suiker bevat geen vezels, mineralen, enzymen en vitaminen meer.
Er zijn verschillende redenen voor iemand om suikervrij te eten. Sommige mensen krijgen bepaalde gezondheidsklachten bij het consumeren van suiker. Anderen kiezen bewust voor een levensstijl zonder suiker, of moeten minder of geen suiker eten vanwege bijvoorbeeld hoge bloeddruk of cholesterol. Ook kiezen sommige mensen met diabetes ervoor om bewust suikervrij te eten, al is het niet zo dat iemand met suikerziekte geen suiker mag eten. Dit is vaak een persoonlijk keuze.
Mocht een van de mensen uit je groep aangeven dat hij suikervrij eet, overleg dan altijd wat hiervan de reden is en welke producten en alternatieven hij wel wil of kan eten.
Onbewerkte natuurlijke producten, zoals vers fruit, verse groente, onbewerkte vis en vlees en naturel noten zijn suikervrij. Er kunnen van nature wel suikers in zitten, maar deze zijn niet geraffineerd.
Enkele voor de hand liggende producten met suiker:
- Snoep en drop
- Cake, taart, koekjes
- Zoet broodbeleg zoals jam en chocoladepasta
- Frisdranken, vruchtenlimonades en siropen
- Fruit in blik en fruitmoes, zoals rabarber en appelmoes
Minder voor de hand liggende producten met suiker:
- Brood
- Vleesbeleg en broodsalades
- Hartige kant en klaar maaltijden, pizza’s en soepen
- Ketchup, mayonaise en (sla)dressings en mixen
- Augurken en andere zoetzure mixen
Merken die specifiek suikervrije producten aanbieden zijn bijvoorbeeld Damhert en Billy’s Farm.
Op het etiket van een product staat vaak aangegeven of het suiker bevat. Helaas wordt dit niet altijd letterlijk met het woord ‘suiker’ aangeduid. Ook woorden als kandei, glucose(stroop), fructose(stroop), dextrose, sacharose en melasse wijzen op toegevoegde geraffineerde suiker. Weer een puntje om te overleggen met je suikervrije gast.
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor suiker op de markt. Dit varieert van kunstmatige tot natuurlijk zoetstoffen. Kunstmatige stoffen die veel voorkomen zijn aspartaam en sacharine. Natuurlijke zoetstoffen zijn bijvoorbeeld agavesiroop, palmsuiker of ahornsiroop. Relatief nieuw is stevia. Een voordeel van stevia is dat het bij verhitting stabiel blijft. Andere alternatieven veranderen chemisch van samenstelling of van smaak als ze verhit worden. Honing lijkt een goed natuurlijk alternatief, maar helaas wordt aan veel honing geraffineerde suiker toegevoegd. Dit staat niet altijd op het etiket aangegeven.
Over alle alternatieven, zowel de kunstmatige als de natuurlijk, zijn onderzoeken verschenen die de nodige bezwaren opwerpen om deze alternatieven te gebruiken. Het is ook nooit goed, zul je denken. Het handigst is om aan de suikervrije persoon waar je voor kookt te vragen waarom hij suikervrij eet en welke alternatieven hij het liefst heeft. Dan kun je daar je recepturen naar aanpassen.
Ben je op zoek naar suikervrije catering? Neem dan contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring met suikervrij koken.