DIEETWENSEN
Glutenvrij
Iemand die een glutenovergevoeligheid of glutenintolerantie (coeliakie) heeft, mag geen gluten eten. Gluten zijn eiwitten die in verschillende granen voorkomen, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Er zijn voor de hand liggende etenswaren die gluten bevatten, zoals brood, pasta, koek en taart. Maar ook in veel andere producten zitten gluten verwerkt of verstopt. Soep, saus, drop, snoep of een kant en klaar product kan ook bindmiddel of aroma’s bevatten waar gluten in verwerkt zijn. Ook kan een product verwerkt zijn in een een productielijn waarin gluten voorkomen. Als er dus allemaal glutenvrije ingrediënten op een etiket staan, betekent dit helaas niet altijd dat er ook geen gluten in het product zitten!
Als een product glutenvrij is, dan wordt dat op de verpakking aangegeven door een speciaal teken van een graanhalm of korenaar met een streep erdoor. Glutenvrije producten kun je volop vinden in biologische en natuurwinkels. Maar ook in de supermarkt staat het er vol mee. Helaas vermeld niet iedere fabrikant dit op zijn producten, maar het wordt steeds vaker wel gedaan. Albert Heijn en Plus vermelden inmiddels op alle huismerkproducten of er wel of geen gluten in verwerkt zijn. Andere supermarkten en fabrikanten geven vaak wel de mogelijkheid een lijst met producten op te vragen, maar zij vermelden het helaas niet altijd op de verpakking. Dit blijft dus een risico, bijvoorbeeld bij een verouderde lijst.
Voor sommige glutenvrije mensen kan verdwaalde broodkruimel al de oorzaak zijn van ernstige klachten, de ander kan een kleine hoeveelheid gluten wel verdragen. Informeer dus vooraf bij de betreffende persoon hoe ernstig de allergie is, en welke producten of merken zijn voorkeur hebben. Indien er absoluut geen gluten in het eten voor mogen komen, hou dan rekening met het volgende:
- Gebruik alleen producten waarop echt aangegeven staat dat ze glutenvrij zijn
- Gebruik alleen nieuwe producten, er kan dan geen kruisbesmetting zijn vanwege eerder gebruik (bijvoorbeeld een kruimel in de boter)
- Richt een deel van je keuken glutenvrij in en maak daar alleen de glutenvrije recepten
- Gebruik in dit deel van je keuken ook aparte vaatdoeken en theedoeken
- Werk alleen met goed schoongemaakte messen, snijplanken en ander keukengerei
- Gebruik geen keukenapparatuur die ook voor producten met gluten gebruikt worden, zoals keukenmachines, mixers, ovens, magnetrons of broodbakmachines
- Gebruik bij frituren een aparte frituurpan met vet/olie waarin geen andere snacks zijn klaargemaakt
Uit eten, catering of eten bestellen
Voor iemand die absoluut geen gluten mag is het lastig buiten de deur eten. Bij sommige restaurants kan er (mits vooraf aangegeven) rekening mee gehouden worden, maar ga je als groep iets afhalen of bestellen, dan is glutenvrij vaak moeilijk. Bijvoorbeeld bij een cafetaria. Als de kroketten en kaassoufflés in hetzelfde frituurvet gebakken worden als de friet, dan bevat de (anders glutenvrije) friet toch gluten en kan hij niet gegeten worden. Ook in mayonaise of ketchup kunnen gluten verwerkt zitten. Als je dus niet zelf kookt, informeer dan tijdige bij het (afhaal)restaurant of de cateraar of er glutenvrij gekookt kan worden.
Voorbeelden van producten waar gluten in zitten:
- Brood, broodproducten, croissants, beschuit, crackers
- Koekjes, taart, cake
- Pizza, hartige taart, quiche, bladerdeeg
- Pasta, lasagna, bami, vermicelli
- Couscous, griesmeel, paneermeel
- Gepaneerde producten, zoals schnitzel, vissticks, kroket en kaassoufflé
- Bier
Van deze producten zijn vaak wel glutenvrije varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld van de merken Schär, Damhert, FreeOf, Orgran, Consenza, DS en 3Pauly. Glutenvrij bier is onder andere verkrijgbaar van de merken Glutaner, Schnitzer en Mongozo Quinoa. Estrella en Saxon maken ook glutenvrij bier, maar hier zit wel een klein percentage gerst in verwerkt, evenals in Mongozo premium pilsener.
Iemand die geen gluten mag eten, mag bijvoorbeeld wel:
- Alle producten met een glutenvrij logo op het etiket
- Aardappelen (liever zonder schil, in verband met kruisbesmetting als ze op een oud-tarweveld verbouwd zijn, sommige gevoelige mensen krijgen daar last van)
- Rijst en risotto
- Quinoa
- Groente en fruit
- Peulvruchten
- Melk, eieren, soja
- Polenta (maïsgriesmeel) en tapioca
- Glutenvrije meelsoorten zoals rijstebloem, maïsmeel, teffbloem en boekweitmeel
Ben je op zoek naar glutenvrije catering? Neem dan contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring met glutenvrij koken.